Меню
19Септември
2020

Творци от различни изкуства разказват: Нощ на историите София 2020

48 часа Национален студентски дом , ул. Народно Събрание 10, София
Нощ на историите
Запази в бележник
“Нощ на историите София 2020” е поредица от 4 събития на живо, в които творци от различни изкуства ще разказват лични, семейни, родови истории, а главен герой ще бъде София и нейното културно наследство. Популярни лица, които познаваме от литературата, киното, музиката и др., ще споделят спомени от различни времена и пространства в София, разкривайки една алтернативна версия за историята на нашата столица.

Проектът на Фондация за българска литература е финансиран от Програма „Култура” на Столична община”.

КАКВА Е ИСТОРИЯТА НА "НОЩ НА ИСТОРИИТЕ"?

Създател на "Нощ на историите" е Момчил Цонев - журналист и писател, който събира лични и родови истории, както и материали за етнография, поселищна история и езикознание в историческия си сайт Сторник http://stornik.org/.

Фондация за БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА издава Ах, Мария. Списание за литература https://www.ahmaria.eu/, което става мит през 90-те с тематичните си броеве “Как се пише литература”, “Сюрреализмът”, “Смъртта”, “Прокълнатата литература”, “Балканският бум в литературата”, “Антология на едно незавършило десетилетие". Главен редактор на списанието е поетът Румен Баросов.

Първото издание на новия формат "Нощ на историите" се състоя на 22 май 2019 г. в клуб “Книгата” в София. То беше посветено на празника на писмеността 24 май и затова в първата Нощ лични истории разказваха писатели и поети - Аксиния Михайлова, Ангел Иванов, Виргиния Захариева, Йордан Ефтимов, Марин Бодаков, Петър Чухов, Петя Кокудева, Румен Баросов и Стефан Иванов. Първата “Нощ на историите” стана реалност благодарение на партньорството със Студентско читалище “Св. Климент Охридски 1997” и подкрепата на Румен Баросов.

На 27 септември 2019 г. Момчил Цонев организира второто издание на Нощ на историите като част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC. В пловдивската “Нощ на историите” за Пловдив разказваха Катрин Сариева от Фондация “Отворени изкуства”, арх. Антоанета Топалова (бивш главен архитект на Община Пловдив), д-р Петко Георгиев (главен библиотекар на Народна библиотека “Иван Вазов” Пловдив) и журналистът и изследовател на архитектурния модернизъм Теодор Караколев.

До края на 2019 г. Нощ на историите имаше и две по-малки тематични издания - Нощ на историите с актьора Живко Джуранов и Нощ на историите: Ангели в образованието.