Меню
10Септември
2020

Скулптура на фокус: В ателието на Андрей Николов

8 часа Къща музей „Андрей Николов“ Ул. „Любен Каравелов“ № 15, София
Андрей Николов
Запази в бележник
НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ
представя

В АТЕЛИЕТО
НА АНДРЕЙ НИКОЛОВ
септември - октомври 2020

Вернисаж на 1 септември, вторник, от 17.00 до 20.00 часа,
при спазване на всички противоепидемични мерки
и контролиран достъп

Къща музей „Андрей Николов“
Ул. „Любен Каравелов“ № 15
Работно време: Вторник – петък: 10.00 – 18.00 ч.
Почивни дни – събота, неделя и понеделник,
официалните празници в България
Билети: 3 лв.

В уникалното място, свързано с живота и творчеството на Андрей Николов (1878-1959) – неговата къща на ул. „Любен Каравелов“ № 15 в София, в едно от ателиетата посетителите ще могат да се докоснат отново до забележителната артистична личност и знакова фигура в развитието на българската скулптура от първата половина на ХХ век. Временната камерна изложба от фонда на Националната галерия включва 17 творби на ваятеля, създадени между 1902 и 1931, като и една от неговия учител Борис Шац (1866-1931). За почитта към таланта на Андрей Николов от страна на най-големия художествен музей в България говори фактът, че в представителната експозиция в Квадрат 500 са изложени 22 от емблематичните му произведения.

Скулпторът „пренася“ Италия на своя столичен адрес. „Червената крепост” е построена през 1929 не само за семеен дом, но и като творчески оазис. Далеко от шума на централните софийски улици може да се изгубиш сред лабиринти от входове, изходи и множество стълби, които те възкачват към тераси с красиви гледки. Самата атмосфера провокира създаването на изкуство – големи салони, ателиета и леярна. Скулпторът създава къща, носеща неговия темперамент в стил, както самият той отсича: „Никакъв. Мой. Естествено повлиян от Италия.”

Творбите са от фонда на Националната галерия. Преди повече от пет години покойният вече Светлин Русев ги взима от Червената къща и ги занася в галерията с обещанието един ден те да бъдат върнати. Сега това връщане ще е само временно – до края на октомври. Входът е срещу 3 лв. Сред скулптурите, които ще бъдат показани от легендата, са бюст на цар Борис III, етюд на лъв за Паметника на Незнайния воин в София, няколко глави на жени, мъже и деца, повлияната от Роден „Целувка“, един щраус, възрастна италианска жена „Чочара“ и др.