Меню
Изложбата на Лили Димкова показва връзката с духовното

Изложба на Лили Димкова показва връзката с духовното (СНИМКИ)

29.05.2019
Лили Димкова откри юбилейна ретроспективна изложба със 113 картини, нарисувани в периода 1967-2017-а година. При препълнена зала в столичната галерия на СБХ на Шипка 6, Лили Димкова получи овации и поздравления за изключителните си творби - носещи послания от друго измерение.

Характерна черта в творчеството на Лили Димкова са очите - Светът става прозрачен само когато го гледат чисти очи. Тези очи говорят. През тях може да се види бъдещето. Тя прекрасно рисува физическия облик на човека, но винаги осмислен от богатата му човешка и духовна същност. Офрей, Боян Мага, Йоан Кокузел, Левски, Патриарх Евтимии, св.Иван Рилски са едни от най-емблематичните образи в творчеството на Лили Димкова.

Циклите "Богомили", "Лица от бъещето", "Шестата раса", "Завета на цветните лъчи", "Български светци", ни представят образи, които сякаш са извън времето.

По време на откриването на изложбата, Андрей Грива от Общество Бяло братство заяви: "Това е едно дълбоко мистично преживяване. За да усетиш във формата, в светлината, това, което излъчва Природата и тези лица - мистичното послание, е една изключително трудна задача. Още по-трудно обаче е може би цялото това нещо да го нарисуваш и да вникнеш в неговата същина. Но може би най-трудното е да го предадеш с конкретното послание към всички нас."

Галя Герасимова, един от съорганизаторите на събитието допълни:
"Благодаря на Лили, че ни дава толкова много от себе си, защото това, че тя е един Посланник на Светлината всички го усещате като погледнете към картините. Всеки народ пази дълбоко в тъкънта си най-дълбоките исторически пластове и те създават усещането за вечност, за безсмъртие, за красота, за самочувствие, за идентичност и за това да кажеш "аз съм българин". Не можем да си представим нашата история без Орфей, без Богомилите, без братята Кирил и Методии, без Учителя ...всичко това е в нашата памет. Всичката тази Светлина е запалила най-съкровенното в нашите души. Защото във всеки един от нас звучи песента на Орфей, във всеки един от нас е запалено сърчицето ни с искрата от богомилите, във всеки един от нас е запален ума ни със светлината на азбуката, която ни е дадена, и във всеки от нас има Силата, която Учителя ни е донесъл на Духа. Но малко са посланниците на Светлината, които могат да изразят всичко това за да го направят осъзнато за нашето съзнание, за нашето видимо чувство и връзка с това, и е привилегия за мен да говоря за Лили, защото тя е такъв послланик на Светлината за всичкото това, което го носим дълбоко в нашето подсъзнание, а тя го изразява и го прави видимо."